De paparazzi

La Dolce VitaDe term paparazzi zal waarschijnlijk iedereen wel bekend voorkomen, maar wat is het precies en waar komt de naam vandaan?

De naam paparazzi stamt af van de van het personage Paparazzo in de film La Dolce Vita die in 1960 werd uitgebracht. Paparazzo was in de film een zeer opdringerige persfotograaf die vooral foto’s van mensen op straat wilde maken. De regisseur van de film koos voor het woord Paparazzo omdat het volgens hem in het Italiaans ongeveer eenzelfde betekenis zou hebben als het irritante geluid dat muggen maken.

Met paparazzi wordt een groep fotografen bedoeld die ten koste van alles foto’s willen maken van beroemdheden. Zij gaan daarin vaak erg ver en hebben vaak geen moeite met het stalken van hun targets of het binnendringen op privéterrein. Paparazzi worden door de meeste beroemdheden dan ook gezien als een ware plaag en het komt regelmatig voor dat de rechter een paparazzo een straatverbod of contactverbod oplegt.

Paparazzi werken meestal voor roddelbladen of voor websites die soortgelijk nieuws brengen en ze hebben zowel binnen als buiten de journalistiek vaak een vrij slechte reputatie. Dit komt vooral omdat veel mensen het er niet mee eens zijn dat de privacy van mensen zo drastisch wordt geschonden. De dood van prinses Diana in 1997 heeft de reputatie ook geen goed gedaan. De auto waarin Diana werd vervoerd botste op een pilaar toen de auto werd achtervolgd door paparazzi. Volgens de geruchten wilden fotografen liever foto’s maken van het wrak dan de mensen in de auto te hulp schieten.

De bekendste paparazzo in Nederland was zonder twijfel Joop van Tellingen. Hij maakte veel foto’s van bekende Nederlanders en was daarnaast ook regelmatig te zien in het RTL4-programma Hollywood Boulevard. Van Tellingen overleed eind 2012 na een lang gevecht met de ziekte kanker.