Is er nog toekomst voor point-and-shoot camera’s?

smartphones-cameras

Smartphone vs compactcamera-markt
(via Reuters)

De markt voor point-and-shoot camera’s heeft het zwaar gekregen met de toenemende kwaliteit van smartphone camera’s. Compactcamera’s kunnen ongetwijfeld hogere kwaliteitsfoto’s produceren in vergelijking met een smartphonecamera, maar in hoeverre doet dat er nog toe? Je hebt je smartphone altijd bij de hand en kunt foto’s makkelijk delen, en in de meeste gevallen worden de foto’s enkel op social media verspreid.

Omdat we steeds vaker foto’s maken met mobiele devices groeit toch ook de vraag om de foto’s af te drukken. Bij het afdrukken van foto’s is het echter wel belangrijk om een minimaal niveau aan kwaliteit en resolutie te behalen.

Minimale kwaliteitseisen

Wanneer je een foto bij een drukker laat printen dan zal deze moeten voldoen aan een set aan minimale kwaliteitseisen. De vuistregel in kwaliteit is dat hoe hoger het aantal pixels/dpi, hoe hoger de drukkwaliteit zal zijn. Voor het afdrukken van foto’s op een regulier fotoformaat is een 3-megapixel camera bijvoorbeeld een vereiste. Om dit in perspectief te brengen; de laatste iPhone 5 serie beschikt over een 8-megapixel camera. Wel is het verstandig om ook te controleren of de camera van het mobiele apparaat sowieso goede foto’s maakt. Dit ligt voor de hand, maar het is niet ongewoon dat  een smartphone foto er op het kleine scherm van de smartphone wel goed uit ziet, maar dat deze in een snelle thuis-print-test toch erg tegenvalt.

Je kunt dit vaak ook detecteren door een paar foto’s op de computer te bekijken om er zeker van te zijn dat er niet teveel ruis en kleurafwijkingen zijn en dat alle details goed zichtbaar zijn. Dit is vooral belangrijk wanneer je de foto’s niet zelf hebt gemaakt, maar hebt gedownload met bijvoorbeeld Whatsapp of Instagram. Foto’s die afkomstig zijn uit deze apps zijn namelijk vaak gecomprimeerd om data te besparen, maar dit gaat wel ten koste van de resolutie en het aantal dpi. Het gevolg is dat de afbeelding kwalitatief minder goed is en er is dan ook een realistische kans dat de foto er korrelig uitziet en dat er details verloren zijn gegaan.

cam-infographic-1
cam-infographic-2
cam-infographic-3
cam-infographic-4
cam-infographic-5
cam-infographic-6
cam-infographic-7
cam-infographic-8
cam-infographic-9
cam-infographic-10