Journalistiek & fotografie

journalistiekFotografie is een belangrijk onderdeel van journalistiek. Wanneer we de krant lezen, op het web surfen of TV kijken, dan zien we immers met grote regelmaat foto’s en vaak zijn het juist de foto’s die de aandacht moeten trekken en ervoor zorgen dat de lezer of kijker het bijbehorende verhaal wil volgen.

In de journalistiek wordt traditioneel veelal gebruik gemaakt van professionele fotografen. Zij hebben immers de juiste apparatuur, de juiste beroepsethiek en de juiste techniek om de beste foto’s te maken en zij zijn vaak snel ter plaatse om de perfecte foto te maken.

Er zijn verschillende specialismen binnen de professionele fotografie en alle professionele fotografen hebben een of meerdere specialiteiten. Zo zijn er fotografen die als specialiteit het schieten van algemene nieuwsfoto’s, sportfoto’s, portretten, stillevens en/of landschappen hebben. Daarnaast is er ook nog een aparte groep fotografen die vaak paparazzi genoemd worden. Deze fotografen nemen het niet zo nauw met privacy en proberen beroemdheden gevoelig op de plaat willen vastleggen.

Door de komst van het internet krijgen tegenwoordig steeds meer amateur fotografen de kans om mee te werken in de journalistiek. Het nieuws moet door de komst van het internet namelijk steeds sneller worden gebracht en daardoor zijn verschillende websites zoals nu.nl met initiatieven gekomen om lezers de mogelijk te geven om zelf foto’s in te sturen. Er zijn bij elke plotselinge gebeurtenis immers altijd omstanders aanwezig. De beste foto’s worden door de media geselecteerd en de maker van de foto krijgt van een vergoeding als de foto wordt gebruikt.

Beroepsfotografen zijn niet blij met de nieuwe initiatieven. Volgens hen zijn de foto’s die door lezers worden ingestuurd in veel gevallen ondermaats en daarnaast zouden amateurfotografen vaak niet de juiste ethiek gebruiken bij het maken van foto’s. Het gevolg is dat foto’s bij nieuwsberichten vaker nietszeggend zijn en dat soms zaken die eigenlijk niet op een foto thuishoren daar toch op terecht komen.